Tidigare Provningar

Provning 17
Kan det bli succé 2 år i rad?

Efter nästan en vecka med regn så kom äntligen vädret som vi hade beställt till vår underbara dag på hembygdsberget.
Vi började långt ifrån Skottland och whiskyn då det serverades en somrig melondrink samtidigt som vi hälsade alla välkomna.
Traditionellt fortsatte vi sedan med den mycket ädla och prestigefyllda sporten kasta femman. Det är en härlig syn att se alla så koncentrerade och försöka få femman att flyga lagom långt för att landa precis bredvid byttan. Efter en lång och hård kamp så stod tillslut tre gäster på pallen, bra kämpat och ett stort grattis till er alla.
Vi förflyttade oss nu till dansbanan där långborden stod uppdukade med sex noga utvalda whiskis som vi fick njuta av under ledning av Anders Gjörling och bandet Dreams of Drams. Det är ett fantastiskt upplägg att kombinera Anders alla historier om whiskyn i glasen med folkmusik från Skottland.
Efter provningen serverade våra mästerkockar helgrillat vildsvin, kulpotatis,sås mm mm. Vi är bortskämda med så hög kvalité på maten och det var inget undantag på den här provningen.
Dreams of Drams fortsatte kvällen med lite mer musik och eftersom det är andra året i rad som vi får besök av Dreams of Drams så utökade de programmet och la till lite dans. Vi bjöds på en häftig uppvisning som slutade med att nästan alla var uppe och dansade, eller iaf försökte dansa….
När vi hade hämtat andan så serverades det kaffe och dessert.

Och svaret på frågan blir ja, det blev succé två år i rad.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Provning 16
En annan ädel dryck

För första gången så hölls det en provning helt utan whisky då vi istället provade sex olika sorters rom.
Men innan det var dags för provningen så genomförde vi årets upplaga av Balja Mästerskapen i kasta femma. Efter en mycket jämn tävling så stod Martin Jemsö högst upp på pallen, för andra året i rad dessutom. Ett stort grattis!

Vi fortsatte kvällen under ledning av Stefan som guidade oss igenom många härliga smaker.
Det blev en väldigt omtyckt provning och många tyckte det var roligt att få upptäcka en ny dryck. Även om whiskyn så klart alltid är nummer ett..
När övriga satt kvar så smög kvällens kockar ut och grillade flankstek med härliga tillbehör från deras muurikka.

Ännu en lyckad kväll på hembygdsberget.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Provning 15
Värdshuset i Ringarum

Då vår ordinarie lokal fortfarande är under renovering så blev vi inbjudna av Värdshuset i Ringarum som arrangerade en whiskyprovning åt oss.
Vi började kvällen med årsmöte, en noga utvald öl och en mingeltallrik som var riktigt god.
Kvällens provning bestod av whisky från två olika Islay destillerier, Bowmore och Bunnahabhain. Det var lite blandade omdömen på whiskyn och den som tillslut stod som segrare var Bowmore 18år strax före Bunnahabhain 18år.

Efter provningen serverades vi mat nere i puben och både maten och ölen smakade riktigt bra. Ett stort tack till Värdshuset och dess personal som hjälpte oss.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Provning 14
Malt-VM

En provning där vi inte bara fick prova på nya lokaler pga en renovering utan även en ny provningsledare i form av Henrik Aflodal.
Aflodal som han är mer känd som än Henrik anordnar under 2014 VM i maltwhisky där 110 destillerier från hela världen gör upp i 24 deltävlingar. Vi fick äran att vara jury i en av dessa deltävlingar och det var i klassen ”sherry”.
Det var en mycket trevlig provning och Aflodal är ett sant proffs när det handlar om whisky så det är väldigt intressant att lyssna på honom.

När vi hade röstat klart på vilken som var kvällens bästa whisky serverade vår eminenta kock Peter en otroligt god måltid. Fördelen med vår provisoriska lokal var ett ordentligt kök och det hade verkligen Peter utnyttjat.

Hur gick det i Malt-VM då? Den whiskyn som vi hade fått prova kom inte ens på pallen utan de som vann i de olika klasserna var:
Bästa Malty: Longmorn 16år
Bästa Sherried: Glendronach 15år
Bästa Peated: Laphroaig Triple Wood

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Provning 13
Sång, musik och glädje

Dagen började med en ordentlig regnskur medans vi förberedde inför kvällens aktiviteter. Det monterades tält, blandades marinad och sås, grisarna började grillas och borden dukades.

När det blev eftermiddag och vi stod samlade för att hälsa välkomna och utbringa en skål med välkomstdrinken så tittade solen fram som på beställning. Vi fortsatte sedan med den sedvanliga tävlingen kasta femman.
Efter prisutdelning och lite mingel så satte vi oss till bords för att under ledning av Anders Gjörling och bandet Dreams of Drams prova sex olika whisky och lyssna på folkmusik från Skotland. Det blev en helt fantastisk kväll där bandet verkligen fick med sig publiken.
Efter provningen serverades det helgrillat vildsvin med tillbehör och bandet spelade några låtar till innan det blev dags för kaffe och chokladkaka.
Tack alla ni som hjälper till och gör så vi kan ha det så kul tillsammans.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Provning 12
Sol, rök, flyggande femmor och mätta magar…

Klubbens 12e provning började med årets viktigaste tävling Balja Mästerskapen i kasta femman. Det var ett koncentrerat gäng som såg sina femmor segla mot burken i den värmande kvällssolen. Efter ca 40 minuters spel stod bara två kastare kvar, Gustav och Martin. Den som hade bäst nerver när det skulle avgöras var Martin som med ett snyggt kast tog hem årets inteckning i vandringspokalen.

Kvällen fortsatte inne i stugan där klubbens första rena Islay provning var uppdukat i form av sju olika Ardbeg. Ett riktigt spännande startfält med två höjdpunkter, Ardbeg Supernova 2009 samt ett tioårigt fatprov direkt från lagerhusen på Islay. Betygen från provningen finns på vår hemsida.

Efter provningen serverade vår mästerkock Peter en väldigt god fläskfilé gryta med tillbehör samt en smaskig dessert med kaffe.

De sista avrundade kvällen vid midnatt med en kylig promenad hem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Studieresa till Mackmyra och Gävle.
Det börjar bli svårt att hitta på nya positiva adjektiv för att beskriva klubbens olika äventyr, ett angenämt problem som jag gärna fortsätter att ha framöver. Det som jag ska försöka återberätta i ord är klubbens resa till Mackmyra som blev en glädjens, upplevelsernas och gemenskapens resa.
Det hela började alldeles för tidigt lördagen den 22 februari på torget i Ringarum där vårt färdmedel för resan, en stor fin turistbuss från Ringarums Busstrafik, stod och väntade på oss redan 05.15. Det visade sig vara en riktigt snabb buss också då vi anlände till Mackmyra whiskyby en halvtimme tidigare än avtalad tid.
Dagens två guider var redan på plats så vi fick starta rundvandringen direkt när vi kom, väldigt uppskattat att slippa vänta.
Vi blev uppdelade i två grupper där den ena gruppen började i själva destilleriet och den andra gruppen fick börja med att titta på Mackmyras rökanläggning där de själva golvmältar och röker sitt korn med en blandning av torv och enris. När vi fick sticka in huvudet i deras ”kölna” som för övrigt var långt ifrån så vacker som de är i Skottland utan här var det en plåtcontainer som knappt såg ut att vara färdigbyggd så kände vi tydligt lukten av rök, brandrök mer än torvrök enligt de flesta. Är det enriset kanske? Vi fortsatte sedan bort till deras lagerbyggnad där vi fick se två olika lagerrum fyllda med 30 liters fat och här kunde vi tydligt känna doften av änglarnas andel. Guiden berättade även lite kring de fattyper som Mackmyra använder. Vi gick sedan tillbaka och bytte av den grupp som tittat inne på destilleriet. Mackmyra har ett väldigt speciellt destilleri då det är byggt på höjden och utnyttjar gravitationen under tillverkningen. Tyvärr så har Mackmyra valt att bygga i en väldigt modern stil med bla betongfasad som enligt mig och många fler gör att man inte får någon destilleri känsla när man är där.
Rundvandringen på destilleriet började på bottenplanet där vi fick se och lukta på det rökta kornet. Vi fortsatte sedan högst upp i byggnaden där de på 36m höjd har placerat mäsktunnan som är i rostfritt stål. Vi fortsatte sedan ner till jäskaren som även de är i rostfritt stål och vår guide som faktiskt var riktigt bra berättade att Mackmyra använder Kronjäst för söta degar i sin tillverkning. Vidare ner till de två kopparpannorna som ståtligt står och tittar ut på den omgivande tallskogen genom det enorma fönstret. Guiden berättar att det är endast 10% av det som först hälls i mäskpannan som de sedan blir till hjärtat i slutdestilleringen. Efter lite frågor så är det dags att gå vidare till Mackmyras restaurang där 4 olika whisky stod och väntade på oss.
Vi fick börja med deras standard whisky ”Den första utgåvan” , en whisky som tyvärr inte imponerar på någon av oss. Vi fortsätter med en lite mer intressant whisky som är lagrad på ett 30 litersfat av spansk ek som tidigare innehållit Oloroso sherry.
Whisky nummer tre är från något som de kallar Gravity tunnan vilket innebär att det är ett fat av amerikansk ek som tidigare innehållit Jack Daniels där man bytt ut gavlarna till ny svensk ek. En intressant kombination som får en annorlunda karaktär på whiskyn men det känns att whiskyn är ung och den har lite för mycket ek i smaken.
Den fjärde och sista whiskyn är ett 30 liters fat som är gjort på enbart svensk ek där de har hällt i en rökig sprit och lagrat i drygt tre år. Även här en intressant whisky som tyvärr inte lever upp till förväntningarna smakmässigt. Vi är många som har svårt för deras röksmak och som en gammal brandman sa ” det luktar och smakar som när vi hade brandövning” dvs för mycket känsla av ren brandrök.
I stort en intressant visning och provning på ett annorlunda destilleri.

Efter en kortare busstur med vår supertrevliga chaufför in till Elite Hotell i Gävle så blev det lite egentid med lunch på egen hand innan vi åter samlades på rum 231 för att återuppleva en ”Skottland” (internt uttryck för tillfälle då alla sitter i ett alldeles för litet rum och tar en gemensam öl innan avfärd).
Vi fortsatte sedan vårt äventyr på restaurangen Terrassen Bar & Kök där det var uppdukat för dagens andra whiskyprovning under ledning av Niklas, en av ägarna av restaurangen. Stämningen var på topp när vi satte oss till bords och Niklas presenterade den första whiskyn som var en Glen Moray Chardonnay Cask 10år.
En whisky som har lagrats 10 år på vinfat vilket har gett den en lätt och smörig karaktär med vanilj och vinösa toner i avslutningen, blommar ut ännu mer med ett par droppar vatten.
Provningens andra whisky var en Glenlivet French Oak Reserva 15år. En whisky som har lagrats i franska Limosuin fat, ett fat som är väldigt populärt att lagra cognac i. En trevlig whisky med inslag av ek, äpple, kanel och en ganska lång pepprig avslutning.
När Niklas presenterade den tredje whiskyn märktes det att det var något som han tyckte extra bra om. Whiskyn var en Tomatin Cú Bócan och anledningen till att Niklas var extra glad att få presentera denna whisky var för att han har besökt destilleriet och tyckte att det var ett av de mest intressanta destillerier av de 49 olika han har varit och besökt i Skottland. Det blev en extra krydda till whiskyn när vi fick höra hans berättelser från Skottland. Tomatin Cú Bócan var en trevlig överraskning med en blommig start innan röken smyger sig på, lime, citrus, en aning kanel, honung och en medellång avslutning som är väldigt trevlig.
Så var det dags för provningens sista whisky och då flyttar vi oss från Highland ut till Islay och Bruichladdich för att prova deras rökigaste whisky som de släpper under namnet Octomore 6.1 Scottich barley. En whisky som ligger på 167ppm och smakar varm rökighet, ljung, ek, malt, söta vaniljtoner och honung. Den är mjukare än vad man kan tro när man hör att den är hela 57%.
En väldigt bra provning på en riktigt trevlig restaurang.
Vi blev kvar en stund på restaurangen och bekantade oss lite med deras stora utbud av whisky, rom och öl. Stämningen var på topp och det är helt underbart hur bra vi funkar i grupp, tror det är blandningen på ålder som gör det så bra. Från 23år som yngst till 69år som äldst, vilket inte märktes då ”gubbarna” var de som höll ångan uppe längst denna oförglömliga kväll.
Vi gick tillbaka till Elite hotell där kvällens middag väntade på oss.
I den stora vackra salen blev vi serverade kalv med potatis och rotfrukter och till dessert blev det hemgjord glass med hjortronröra. Väldigt gott!
Efter att Kenta genomfört ett vackert tal som avslutades med skratt och applåder fortsatte kvällen lite mer utspritt. Några gick och letade efter styrdans, andra gick till en western pub och några gick tillbaka till Terrassen Bar & Kök. Själv hamnade jag på Terrassen där vi fortsatte att prova rom och whisky blandat med en och annan IPA medans vi satt och pratade skit och skrattade så träningsvärken var nära…
Det fick bli tidig frukostbuffé då vi tidigarelagt hemfärden för att hinna hem till en totalt misslyckad OS final i ishockey.

Först tänkte jag ” vad ska vi hitta på nästa gång så vi har lika roligt och får uppleva lika mycket”. Sen kom jag på att så länge klubben gör något tillsammans spelar resans mål inte så stor roll, det blir succé ändå…..
Tack för den här gången/ Ordförande

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Provning 11

Nu har vi haft ännu en fantastisk kväll på Hembygdsberget med god mat,
god dricka och underbara människor.
Vi började kvällen med BM, Balja Mästerskapen, i kasta femman.
Segrare i den gamla ädla sporten blev Hans Hansson.
Vi fortsatte kvällen med en whiskyprovning där vi bla provade en Mortlach från 1936.
När den goda drycken var slut blev det dags för kvällens mat Boeuf Bourguignon.
Stort beröm till Peter Lindgren som än en gång serverar oss mat i världsklass.
Efter maten blev det kaffe, konjak och choklad.
Sedan var det fri hopp och lek till kvällen avrundades för dom sista strax efter midnatt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Är det sant…..

Har vi suttit på Hembygdsberget och njutit av livets goda frestelser i form av dryck, ost, choklad och cigarrer?

Har vår lilla klubb med 35 medlemmar lyckats få hit Steffo som fått oss att fundera på vilken snaps som passar bäst till sillen eller vilken cognac som passar bäst till kaffet?

Är det verkligen oss de skriver om i tidningen, den unga klubben som har hunnit med så mycket?

Har vi så hjälpsamma och fantastiska medlemmar i klubben som inte klagar utan drar sitt strå till stacken med ett leende på läpparna?

Har vi verkligen fått massor beröm från en stor tv profil som är världsmästare i sprit och Sveriges största livsnjutare?

Har vi verkligen haft Steffo Törnquist i Ringarum med en GT i ena handen och en cigarr i den andra?

Det känns som en perfekt dröm men det är bättre…… ALLT ÄR SANT!!!

När jag vaknade två dagar efter Njutningskvällen och insåg vad vi lyckats med, att på en idyllisk plats i Ringarum med bravur genomföra en så stor tillställning som med hjälp av Steffo blev till något magiskt, så kände jag en glädje och stolthet över att jag fått chansen att lära känna alla våra medlemmar och att vara en del av den gemenskap och kamratskap som vuxit sig stark på bara två år.
Tack för allt…

Jag vill även rikta ett stort tack till alla våra sponsorer som gjorde det möjligt att genomföra kvällen så smidigt och bra.

/Mathias Carlsson

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Provning 9, tema Sverige

En trevlig kväll på hembygdsberget där vi provade whisky ifrån Hven och Mackmyra.
Populärast blev Hven Dhube och Mackmyra rök/sherry från ett privat fat.
Efter en suveränt god bouillabaisse drog vi igång fotboll på storbildsskärm och avslutade
kvällen med en god öl i skenet ifrån den öppna spisen. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Glenmorangie provning med Kirst McKerrow
Det blev en riktigt lyckad kväll med god dryck och god mat.
Kirsty berättade om Glenmorangie och bröt ibland av så vi fick chansen att prova kvällens drycker. Kirsty hade även tagit med sig några olika ostar och choklad som vi provade tillsammans med olika whisky.
Bäst betyg denna kväll fick Glenmorangie Signet, en lite annorlunda whisky med mycket chokladsmak.
Kirsty blev så populär att hon kommer tillbaka i höst och håller då i en provning med Ardbeg.
Efter provningen serverades det kräftsoppa och hembakt bröd samt kaffe och chokladmuffins.

Denna kväll gjorde även resten av styrelsen uppror....
De hade i smyg köpt en Macallan från 1980 (mitt födelseår) som de gav till mig och tackade för det jobb som jag lägger ner i klubben. Det värmde i hjärtat denna kyliga kväll. Men det bästa var att de kom ihåg att utan en snäll fru skulle jag aldrig kunna lägga så mycket tid på klubben. Hon blev väldigt glad för vinet när jag berättade av vem och varför hon fick det.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klubbens första Skottlandsresa.
Det var 15 förväntansfulla grabbar som stod på Arlanda den 12/9 och väntade på flyget. Det var första resan till Skottland för de flesta och frågan var, skulle det bli som man hoppades på.
Svaret är ett solklart NEJ!
DET BLEV SÅ MYCKET BÄTTRE….


Vi landade ganska sent på kvällen och efter en dryg timmes bussfärd var vi framme vid vårat B&B i Pitlochery. Där väntade en kall öl, lite snacks och en genomgång av resans program av vår guide Douglas Christianson, numera känd för de flesta i klubben.
Första morgonen startade med en Full Scottish breakfast med bl.a. Ägg, bacon, bröd, te, korv, haggis mm. Efter frukosten gick vi en guidad rundtur i byn med omgivningar, en liten pittoresk by som vunnit pris för vackraste by i Skottland två gånger på 2000-talet.Efter en lunch och lite öl gick promenerade vi i 10 minuter ner till destilleriet Blair Athol där Douglas väntade på oss iklädd den vackraste t-shirt han äger, den han fick av oss på senaste provningen som han höll i.Douglas guidade oss runt destilleriet i ca 1 timme och 45 minuter, en normal rundtur tar ca 25-30 minuter så vi fick lite fördel av att Douglas tidigare jobbat här som guide.På den här rundturen lärde vi oss massor om hur whisky tillverkas och lagras.Efter rundturen samlades vi i Blar Athols festlokal där sex olika whisky stod framdukade till oss. Douglas höll i provningen som smakade väldigt fint efter rundturen, populärast var Blair Athol 1993 som var deras VIP fat.På kvällen åt vi gemensamt på en liten trevlig restaurang som hade Fish and Chips som specialitet. Efter maten blev det utgång på byns pubar med öl, whisky, biljard och lite skönsång.

Dag två började lite tidigare då vi skulle åka ganska mycket buss för att besöka två destillerier och se en massa vacker natur.Efter en ny god frukost satte vi oss i bussen för dagens första mål, Cragganmore.Cragganmore är ett fint och ganska litet destilleri som visade upp sig i ett hyfsat men blåsigt väder.Även här fick Douglas hålla i guidningen vilket han gjorde mycket bra. Mycket av det Douglas berättade var lika som dagen innan, men det var bara bra då det är så mycket info så det är bra att repetera.  Efter rundturen och en liten tur i deras lagerhus var det dags för provning igen. Vi fick ta plats i Cragganmores festlokal där fem olika whisky stod framdukade. Här tyckte alla att whiskyn smakade riktigt bra och populärast var en Rare Malt som visade sig vara en Teaninich 23y.Efter att ha sett mycket fin natur så var vi nu framme vid Royal Lochnagar. Här guidade en Skotsk kvinna oss och hon gjorde det väldigt bra. Jag tror att alla förstod det mesta av det som hon sa. Royal Lochnagar är ett litet trevligt destilleri.I slutet av rundturen fick vi gå in i ett litet rum där det låg ca 30 fat. Vi fick där provsmaka deras 12åriga whisky och sedan fick jag och Martin göra något unikt för Douglas resor. Vi fick ta upp whisky direkt ur ett fat och hälla i ett glas som alla sedan fick smaka. Martin tog upp Mortlach 27y från 1985 och jag tog upp Glenury Royal 39y från 1973.Ett mycket uppskattat inslag, inte minst av de två som fick ta upp whiskyn.Sedan väntade en timmes bussfärd hem till B&B och lite fri tid innan kvällens gemensamma middag.Denna kväll åt vi i en gammal smedja som även de kunde erbjuda väldigt god mat. Efter maten blev det lite dryck på B&B och kvällen slutade lite tidigare än dagen innan.

På den tredje dagen skulle vi få uppleva lite kultur då vi först begav oss med bussen till Blair Castle, det sista slottet med egen arme i Skottland. En mycket trevlig rundtur som avslutades ute i solen där vi lyssnade på musiken från en säckpipa.Efter slottsbesöket åkte vi till Queens View för att titta på den magnifika utsikten. Vädret var kanon så det var en vacker upplevelse.Sedan gick resan vidare mot Edradour ett av Skottlands minsta destillerier. Vi började med en kopp kaffe och whisky i deras kafé, kaffet var riktigt dåligt men whiskyn smakade bra.Även här fick vi en rundtur på engelska som började med en film och två olika whisky. Rundturen gav inte så mycket mer i kunskapsväg men det var ett litet mysigt destilleri med en riktigt bra affär.Vi åkte sedan tillbaka till B&B och hade en del tid över för shopping mm.På kvällen blev det en avslutnings middag, vi började med en whisky medan vi bestämde vad vi skulle äta från den lyxiga menyn. Det var fyra rätter som skulle intas tillsammans med öl och vin. Många beställde, Musslor, Champagne Sorbé, Oxfilé av Angus, Chokladkaka eller ostbricka och kaffe.Eftersom vi är så trevliga så blev vi efter maten bjudna på varsin whisky av en Skotte som satt vid bordet bredvid oss.Alla tyckte att maten var grymt bra och som någon sa, ”får jag välja en sista måltid så skulle jag ta den här”.En del fortsatte sedan kvällen medan andra gick hem till B&B då bussen till flyget gick redan 06.15 morgonen efter.

 Som sagt en helt underbar resa med ett gäng fantastiska personer.

 Provad whisky:

 • Blair Athol 12y
 • Blair Athol Distillers Edition
 • Blair Athol 1993 CS (VIP fat)
 • Caol Ila Unpeated 12y
 • Caol Ila 12y
 • Caol Ila Distillers Edition
 • Cragganmore 12y
 • Cragganmore Distillers Edition
 • Cragganmore 21y
 • Mortlach 16y
 • Teaninich 23y Rare Malt
 • Royal Lochnagar 12y
 • Mortlach 27y Direkt ur fatet.
 • Glenury Royal 39y Direkt ur fatet
 • Edradour 10y
 • Edradour Ballechin Bordeaux
 • Glenmorangie 10y
 • Glenlivet 12y

Plus alla egna inköp.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grillmästarna Roffa, Stefan och Peter tände grillen strax innan 11.00. Det var starten på klubbens 6.e provning som skulle komma och bli en underbar dag. Medan grillpojkarna penslade marinad på det helgrillade vildsvinet anslöt sig fler och fler av dagens deltagare.
Till lunch grillade vi olika korvar från Mossebo Gårdsbutik. Korven uppskattades av de ca 20 personer som redan hade kommit och nu satt i solen med en kall öl i handen.
När klockan blev 15.00 började vi duka upp för dagens första dryckesprovning sm bestod av 5 olika sorters Sherry. Under tiden som vi satt på dansbanan under tak och bedömde sherry kom dagens enda regnskur.
När det slutade regna och sherryn var slut var det dags för årets stora tävling, Balja Mästerskapen.
Det var en rolig syn att se 34 gubbar stå och sikta för att kasta sin femkrona närmast skålen. 
Efter en tids kastande var de tre pristagarna fastställda, på brons plats kom Mathias Carlsson, på silver plats kom Roffa Nilsson och den som vann guldet och den ärofyllda vandringspokalen var Kent Eriksson. Kenta var en blygsam vinnare som bara nämnde sin seger 43 gånger under kvällen.
Efter BM fick alla deltagare gå en enkel tipspromenad på 10 frågor. Vinnare av tipspromenaden blev Frille, två blev Stefan, trea blev Tommy, fyra blev Peter K, femma blev en silversponsor Michael Stenberg.
Eftersom solen var framme och värmde oss dukade vi upp för middagen på dansbanan. Denna sköna kväll serverades det helgrillat vildsvin, potatisgratäng, mild tzatziki och sallad, mycket gott..
När alla började bli mätta och nöjda bestämde vi att även provningen skulle vara utomhus.
Det vara flera som hjälpte till med att plocka undan maten och duka upp för whiskyprovningen. Vi provade 6st olika sorters whisky och det var som vanligt lite blandat tycke och smak. Kvällens mest populära whisky blev The Dalmore King Alexander III. 
Övriga drycker som vi provade finns under fliken ”provade sorter”.
Efter provningen serverades det kaffe och polkagriskaka/chokladkaka.
Kvällen avrundades vid midnatt.

Kan det bli bättre än så här!!!

Tack till alla som hjälpte till under kvällen med maten, disken, mm och till er som var med och städade dagen efter. Ingen nämnd ingen glömd…

 /Mathias Carlsson
Ordförande 
Balja Whisky Society

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 Japanprovning
Det är många som visat intresse av att komma som gäster till våra provningar. Därför ordnade vi en extraprovning med tema Japan och förutom medlemmarna kom det nio gäster, kul med fler whiskyintresserade.
Douglas Christiansson höll i provningen denna kväll och han var väldigt intressant att lyssna på. Det är en stor fördel att lyssna på någon som varit på plats och kan dela med sig av sina upplevelser. 
Jag tror att alla de som inte provat så mycket eller ingen Japansk whisky blev väldigt positivt överraskade.
Den whiskyn som stack ut och fick bäst betyg var Yoichi 15år.
Vi provade även en Sake eftersom det var tema Japan. Den fick inte många bra omdömen men det var ändå ett roligt inslag.
När vi lottade ut whiskyn som blivit över gick fyra av fem flaskor till gäster så de var nog extra nöjda med kvällen.
Maten som serverades var Japansk gryta och ris och vi avslutade som vanligt med kaffe och kaka.
 
________________________________________________________________________________________
 
Årsmöte och Glenfiddich provning
En mycet trevlig kväll som började med kaffe och bulle samt årsmöte.
Efter mötet dukade vi upp för kvällens provning som beståd av sex olika
Glenfiddich, 12, 14, 15, 18, 21 och 30år.
Det visade sig vara en whisky som de flesta tyckte om.
Den som överraskade mest var den 14 åriga Rich Oak.
Högst betyg fick den 30åriga men de flesta tyckte att man lika gärna kan köpa den 21åriga som inte var långt efter i betyg men som är betydligt billigare.
Efter att maten intagits lottades whiskyflskorna ut och det var ett bord som i stort sett hade all tur denna trevliga kväll.
Kvällen avslutades med kaffe och chokladpudding.

__________________________________________________________________________________________________

Det blev en riktigt trevlig kväll när 26 förväntansfulla
grabbar intresserat satt och lyssnade på Douglas Christianson i nästan 2 timmar.
Douglas gick igenom grunderna i tillverkningen och lagringen av whisky.

Han berättade även lite om den kommande resan som klubben ska genomföra i
september nästa år och intresset för resan blev ännu större.

Efter att vissa turgubbar vann whiskyn som var kvar i flaskorna intogs kvällens
mat.
Gulaschsoppa, hembakat bröd och kaffe med äppelpaj. Det var väldigt gott och
mättande.

Kvällen avrundades strax efter midnatt då jag tror att det var 28st nöjda män
som kröp ner i sängen och drömde om kommande provningar.

 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Strålande sol, lukten av grill och en kall öl…
 Det var så dagen startade när det var dags för klubbens tredje provning. Temat för dagen var six classic malts.
Vi var ett gäng som kom strax innan ett och startade upp grillen där vi helgrillade ett vildsvin.
Ett stort tack till Roffa som sköt svinet och sedan skänkte det till klubben, han hjälpte även Peter Lindgren att grilla under hela dagen och det skulle visa sig senare att de pojkarna visste vad de gjorde.
Eftersom vi kom så tidigt grillade vi även korv till lunch och jag gissar att det var uppskattat då det gick åt 60 korv!!
När klockan slog tre så fick de som då hade kommit, ca 15st gå en kort tipspromenad och när de kom tillbaka så blev det ölprovning i solen. Vi hade köpt in 32st öl av 12 olika märken och smaken på dem var varierande.
För att fördröja tiden lite så körde vi en liten tävling kallad ”femman”.  Den första rundan som vi spelade tog kvällens turgubbe hem, Gustav. Andra omgången vanns av Roffa som tydligen kan sikta på annat än bara svin.
Lite senare intogs kvällens superba måltid som bestod av vildsvin, potatisgratäng, sallad och två olika såser. Vi hade dukat upp nere på dansbanan och att kunna sitta ute och äta den tredje september denna regniga sensommar/höst utan att frysa var underbart.
Efter maten begav vi oss upp mot den gemytliga stugan där det var uppdukat för kvällens provning.
Efter lite information från undertecknad så satte vi igång med provningen och det var som vanligt skilda åsikter om vilken som var bäst. Denna kväll fick Lagavulin 16år bäst betyg av de sex som vi provade.
När det började närma sig botten i de flesta glas var det dags att redovisa resultatet från dagens tipspromenad. Det var fem stycken som hamnade på samma antal rätt så skiljefrågan fick avgöra, bäst gissat hade Basse gjort och han tog en fin förstaplats och fick en kaffemugg med klubbloggan på som pris. Näst bäst var Gurra som fick en t-shirt med klubbloggan på. Trea kom en av våra silversponsorer Jonas och fyra kom Tommy, de fick varsin kalendermagnet.
Vi fortsatte med en liten överraskning, in kommer Martin bärandes på ett chokladhjul. Vi hade numrerat alla provningshäften och använde nu de numren för att snurra fram vinnare av den whisky som blivit över. Mest tur hade kvällens andra silversponsor Börje som vann två flaskor med vardera 22cl whisky i. Även i denna tävling sticker Gurra fram näsan och sniffar till sig en vinst.
Vi hade även en bonusvinst vilket var 1L Grants, den vinsten togs hem av Sigge som även var den som varit snäll och sponsrat med vinsten. Han visade ännu en gång hur snäll han är när han bjöd på innehållet i flaskan till alla deltagare.
Ännu ett tack, denna gång till min fru som hade bakat underbara chokladkakor som vi åt till kaffet. Jag tror Håkan åt fyra bitar!!??
Efter lite mer god dryck, chips och samtal om livets stora frågor avrundades den förträffliga kvällen vid midnatt.
 Ett stort tack till er alla som hjälper till under kvällen och gör att det blir så perfekt som det bara kan bli…
 På återseende i november, mer info om det kommer senare.
 /Ordförande
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Andra Provningen blev riktigt bra och vi hade temat "olika länder". 
Precis som vid första provningen skilljde det mycket i tycke och smak bland deltagarna.
Whiskyn vi provade är ganska lika men så väldigt olika.
De som fick dela kvällens förstaplats var:
Jameson 12år
Mackmyra special Jaktlycka.
De andra sorterna vi provade var:                                                                     
Hibiki 12år
Amrut Fusion
Jack Daniels
Canadian Club 
  
Vädret var betydligt skönare än vid vår första provning. Vi samlades ute i solen innan vi satte oss till bords där de nya fina glasen stod färdiga med kvällens dryck.
Efter provningen dukade vi fram kvällens mat som bestod av grillad ytterfile, potatissallad, sallad och sås. Mycket gott.
Jag ser redan fram mot nästa provning.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hösten 2010 bestämde vi att vi skulle kolla whiskyintresset bland våra vänner och drog igång den första provningen.
Det blev 20st deltagare och vi provade 6st singel malt från olika regioner av Skottland.
Efter provningen avslutade vi med god mat, kaffe och trevliga samtal i den gemytliga lokalen.
Det blev en mycket lyckad provning och alla deltagare anmälde intresse för att bilda klubben.
Första provningen bestod av: 

Auchentoshan 12år, nr:412 (Lowland)
 
The Glenlivet 18år, nr:543 (Speyside)
 
Springbank 10år, nr:20410 (campbeltown)
 
Aberlour A´bunadh, nr:445 (Speyside)
 
Highland Park 18år, nr437 (Orkney)
 
Laphroaig QC, nr:10497 (Islay)
Vi betygsätter varje sort på en skala 1-10 och försöker beskriva vilka dofter och smaker vi hittar.
Deltagarnas favorit bland dessa blev The Glenlivet och mest skillda betyg fick Laphroaig.
Första provningen genomfördes i en mycket gemytlig och trevlig lokal.
Det saknas värme där men vi eldade ett par timmar innan och körde med en värmefläkt
så det var nog ingen som frös.
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)